Benvinguts a SendersFlix, al nostre blog trobaràs totes les rutes que anem fent!! E-mail: sendersflix@gmail.com

domingo, 20 de enero de 2013

20/01/13 Cabacés - Flix per Gorraptes.

Una ruta esperada i amb ganes de fer-la, la que hem fet aquest matí. Es tractava de redescobrir el tram de camí antic, que va des de Flix fins Cabacés i fins Salou.
Pep, Jaume, Àngels, Emilio, Rosa, Joan i Enric,



hem estat els senderistes d'avui.
Una ruta en trams molt perdedora, però bonica de fer.
Salut i Senders !!
El raconet d' Enric
Fotos Rosa / Fotos Enric

Crònica de Jaume Blanch

Sens dubte, el vell camí de Flix a Cabacés era un dels camins importants de l’antiguitat. Per una part, uneix l’Ebre amb el Montsant, Ciurana i Prades i per l’altra es el camí interior de Flix al mar.
Vegeu per exemple aquest text extret de la revista “La Renaixensa” (1878)
"...Y allà à ponent, al cap de vall del histórich Mont-Sant, creguí veurer lo coll de la batalla, últim baluart dels sarrains, montanya en que se parapetaren al caurer Ciurana; mes que defensaren inutilment fugint aterrats à Flix y passant lo Ebro pera salvar sas vidas y esquixats pendons. Mes ¡ay! lo sol se havia post y comensavan à clarejar los estels"
*Al mapa que us acompanyo, podeu veure tres variants del camí. Avui hem fet la dibuixada en roig. Es tracta el camí que puja pels Mactàs i seguint la vall dels Gorraptes, va a parar sota el Coll de Batalla i baixa fins al pont de pedra que travessa el riu Montsant, ja al terme de Cabacés. Aquesta es la ruta mes directa i de ven segur la mes emprada (21 -22 km de campanar a campanar).
*La ruta pintada en groc, puja pel Barranc de les Sisquelles, es la mes recta, però l’estretor del barranc la converteix en una via difícil. La importància d’aquest barranc, esta per descobrir ja que a la seva llera guarda varis molins.
* La darrera de les rutes (en verd), te molt a veure amb un document del 1460, un memorial, escrit per dos mercaders de Barcelona i que relata el viatge (i les rutes) encarregat pels Conseller de Barcelona per tal de fer transitar el blat que davallava per l’Ebre des de Flix al port de Salou. La ruta proposada recorre alguns dels llocs descrits en el document i parteix de Cabacés, sorteja el riu Montsant pel pont de pedra, s’enlaira fins el Coll de Batalla, on agafa l’antic camí de la Palma, fins a l’encreuament d’aquest amb el que pujava de Vinebre i per aquest fins el camí que trenca cap els Mactàs fins a Flix. Aquest camí comercial, fuig dels llocs poblats (com els Gorraptes) i entra directament del terme de Cabacés a terres de la Baronia (de Flix i la Palma).




No hay comentarios:

Publicar un comentario